Reklam Alanı
Reklam Alanı

4447 Sayılı Kanunun Geçici 26 ncı Maddesinde Yer Alan Prim Desteği

Reklam Alanı
featured
4447 Sayılı Kanunun Geçici 26 ncı Maddesinde Yer Alan Prim Desteği
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

GENELGE
2020/35


1- Genel Açıklamalar
28/7/2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüge giren 7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Degisiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesi ile 4447 sayılı Issizlik Sigortası Kanununa geçici 26 ncı madde eklenmis olup, anılan maddede;
“GEÇICI MADDE 26- Geçici 23 üncü madde kapsamında, 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalısma basvurusunda bulunmus olan özel sektör isyerlerinde kısa çalısma ödeneginden yararlanan sigortalıların; isyerindeki kısa çalısmanın sona ermesi ve aynı isyerinde haftalık normal çalısma sürelerine dönmeleri durumunda, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalısmanın sona erdigi tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve isveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay bu isverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle isverene prim destegi saglanır ve destek tutarı Fondan karsılanır.
Geçici 24 üncü madde kapsamında, 1/7/2020 tarihinden önce basvuruda bulunarak nakdi ücret desteginden yararlandırılan sigortalının haftalık normal çalısma süresine dönmesi durumunda, isveren söz konusu sigortalı için birinci fıkra kapsamındaki destekten ilgili fıkrada belirtilen süreler ve sartlarla yararlandırılır.
Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında isverene her bir ay için saglanacak destek süresi; kısa çalısma ödenegi alanlar için sigortalının geçici 23 üncü madde kapsamında kısa çalısma ödenegi aldıgı aylık ortalama gün sayısını, geçici 24 üncü madde kapsamında saglanan nakdi ücret desteginden yararlandırılanlar için nakdi ücret destegi aldıkları aylık
ortalama gün sayısını geçemez.
Bu madde hükümleri; 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluslara ait isyerleri ile 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlasma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım isleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım islerine iliskin isyerleri ve sosyal güvenlik destek
primine tabi çalısanlar, 5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde çalısan sigortalılar ve yurtdısında çalısan sigortalılar hakkında uygulanmaz.
Geçici 23 üncü madde kapsamında isyerinde uygulanan kısa çalısmadan yersiz yararlanıldıgının tespiti veya kısa çalısma basvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da geçici 24 üncü madde kapsamında nakdi ücret desteginden yersiz yararlandıgının tespiti halinde, isyeri bu madde kapsamında saglanan destekten yararlanamaz veya yersiz yararlanmıs sayılır. Bu madde kapsamında destekten yersiz yararlanıldıgının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı isverenden 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
Bu maddeyle saglanan tesvikten yararlanmakta olan isverenler, bu tesvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diger sigorta primi indirimi, tesvik ve desteklerinden yararlanamaz.
Bu madde kapsamında Fon tarafından isverene saglanan, sigortalı hissesine karsılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi isverenden talep edilemez.
Fondan bu madde kapsamında karsılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
Cumhurbaskanı, birinci fıkrada yer alan üç aylık süreyi sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.
Bu maddenin uygulanmasına iliskin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.” Hükümleri yer almaktadır.
4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim destegi 1/8/2020 tarihi itibarıyla yürürlüge girmis olup, anılan maddenin uygulamasına iliskin usul ve esaslar asagıda açıklanmıstır.

2- 4447 Sayılı Kanunun Geçici 26 ncı Maddesinde Yer Alan Prim Desteginden Yararlanılmasına Iliskin Usul ve Esaslar 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesi ile,
- 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalısma basvurusunda bulunan özel sektör isyerlerinde kısa çalısma ödeneginden yararlanan sigortalıların isyerindeki kısa çalısmasının sona ererek aynı isyerinde haftalık normal çalısma sürelerine dönmeleri,
- 4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce basvuruda bulunarak nakdi ücret desteginden yararlanılması ve nakdi ücret desteginden yararlanan sigortalı için haftalık normal çalısma süresine dönülmesi,
Durumunda özel sektör isverenlerine bu sigortalılardan dolayı 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalısmanın/nakdi ücret desteginin sona erdigi tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, kısa çalısma ödenegi/nakdi ücret destegi alınan aylık ortalama gün sayısı kadar, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan isçi ve isveren hissesi primlerinin tamamı tutarında prim destegi saglanacaktır.

3- Destekten Yararlanılabilmesi Için Genel Sartlar

3.1- Sigortalının 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü ve 24 üncü maddeleri kapsamında kısa çalısma ödeneginden/nakdi ücret desteginden yararlanması ve isyerinde haftalık normal çalısma süresine dönmesi 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteginden yararlanılabilmesi için, isverenin destek kapsamında bildirecegi sigortalının; 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalısma ödeneginden yararlanmıs olması ya da 4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında nakdi ücret desteginden yararlanmıs olması ve kısa çalısma ödeneginden/nakdi ücret desteginden yararlandıgı isyerinde haftalık normal çalısma süresine dönmesi gerekmektedir.
Kısa çalısma ödeneginden yararlanan sigortalıdan dolayı anılan madde kapsamında destekten yararlanılabilmesi için, bu sigortalının isyerindeki kısa çalısmasının sona ererek aynı isyerinde haftalık normal çalısma süresine dönmesi gerekmektedir.
Örnek 1: Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalısma kapsamında (A) Ltd. Sti’de toplam 50 sigortalının kısa çalısma ödeneginden yararlandıgı, bu sigortalılardan 30’unun (A) Ltd. Sti’deki kısa çalısmasının sona ererek, haftalık normal çalısma süresine döndügü varsayıldıgında, diger 20 sigortalının bu isyerindeki kısa çalısması devam etse bile, kısa çalısması sona ererek haftalık normal çalısmaya dönen 30 sigortalıdan dolayı kanunda aranılan diger sartlar saglanmak kaydıyla bu destekten yararlanılabilecektir.
Kısa çalısma ödeneginden/nakdi ücret desteginden yararlanan sigortalılara iliskin bilgiler Türkiye Is Kurumunca Sosyal Güvenlik Kurumuna web servis aracılıgıyla saglanacaktır.

3.2- Isyerinin özel sektör isverenine ait olması
4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteginden ihale konusu is üstlenen isyerleri hariç olmak üzere özel sektör isverenlerine ait isyerlerinde çalısan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek olup, bahse konu prim destegi 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluslara ait isyerlerinde çalısan sigortalılar hakkında uygulanmayacaktır.
Buna göre;
1)Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve isletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluslar ile özel kanunla kurulmus diger kamu kurum, kurul, üst kurul ve kurulusları, kamu iktisadi tesebbüsleri ve bunların baglı ortaklıkları ile müessese ve isletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diger ortaklıklara ait isyerlerinde çalıstırılan sigortalılardan dolayı,

2)2886 sayılı Devlet Ihale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu Ihale Kanunu kapsamındaki alım ve yapım isleri, 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında istisna olan alım ve yapım isleri ile uluslararası anlasma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım islerinde/isyerlerinde çalıstırılan sigortalılardan dolayı, Bu destekten yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, ihale konusu is üstlenen isyeri isverenleri, mahiyet kodu (1) veya (3) olarak tescil edilmis isyerleri ya da resmi nitelikte oldugu halde mahiyet kodu (2) veya (4) olarak tescil edilmis isyeri isverenleri ile 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluslarına ait isyerleri bahse konu destekten yararlanamayacaktır.
5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıstıran isverenler bu destekten yararlanamayacaktır.
4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteginden, alt isverenler kapsama giren sigortalılarından dolayı anılan maddede belirtilen diger sartları saglamaları kaydıyla yararlanabilecektir. Kapsama giren sigortalılardan dolayı asıl ve alt isverenlerce söz konusu prim desteginden yararlanılmasında, asıl isveren ve alt isverenler ayrı ayrı degerlendirilecektir.

3.3- Aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin Kuruma verilmesi 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteginden yararlanılabilmesi için 07252 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenm oislan aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesnin Kuruma verilmis olması gerekmektedir.
Bu destek hükümleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalısanlar, aday çırak, çırak ve isletmelerde mesleki egitim gören ögrenciler, staja tabi tutulan ögrenciler ile üniversitelerde kısmi zamanlı çalıstırılan ögrenciler, Türkiye Is Kurumunca düzenlenen egitimlere katılan kursiyerler, harp malulleri ile 3713 ve 2330 sayılı Kanunlara göre vazife malullügü aylıgı alanlardan yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi olanlar, yalnızca issizlik sigortasına tabi olanlar, yurt dısında çalısanlar, dogum ve evlat edinme sonrası yarım çalısma ödenegi alanlar, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde olusturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıstırılan hükümlü ve tutuklular ve is kaybı tazminatı alanlar hakkında uygulanmayacagından, 2- 7- 12- 14- 19- 20- 21- 22- 23- 28- 39- 41- 42- 43- 45- 46-47- 48- 49- 50- 90- 91- 92 nolu belge türü seçilmek suretiyle düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri için 07252 kanun numarası seçilemeyecektir.

4- Prim Desteginden Yararlanma Süresi
4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan destekten, kapsama giren sigortalılardan dolayı 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalısmanın/nakdi ücret desteginin sona erdigi tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle her bir ay için;
- Kısa çalısma ödenegi alan her bir sigortalı için kısa çalısma ödenegi aldıgı aylık ortalama gün sayısı,
- Nakdi ücret desteginden yararlanan her bir sigortalı için nakdi ücret destegi aldıgı aylık ortalama gün sayısı,
Kadar yararlanılacaktır.
Örnek 1: Destek kapsamına giren sigortalı (H)'nin 2020/Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarında kısa çalısma ödeneginden yararlandıgı, sigortalının çalıstıgı isyerindeki kısa çalısmasının 10/7/2020 tarihinde sona erdigi ve haftalık normal çalısma sürelerine dönüldügü, bu sigortalının kısa çalısma ödenegi aldıgı aylık ortalama gün sayısının 12 oldugu varsayıldıgında; ilgili maddede belirtilen sartlar saglanmak kaydıyla sigortalı (H) için
2020/Agustos, Eylül ve Ekim aylarında 12'ser gün bu destekten yararlanılacaktır.
Bu destek uygulamasının 31/12/2020 tarihinde sona erecegi dikkate alındıgında, ayın 15’i ila takip eden ayın 14’ü arasında çalısmaları karsılıgında ücret alan sigortalıları çalıstıran özel sektör isverenleri açısından 2020/Aralık (15/12-14/1) döneminde bu destekten kısa çalısma ödenegi/nakdi ücret destegi alınan aylık ortalama gün sayısını geçmemek üzere 17 günlük yararlanılacaktır.
Diger taraftan, destek uygulaması 1/8/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüge girdiginden, isyerindeki haftalık normal çalısma süresine dönülen tarihi takip eden ayın Kanunun yürürlük tarihinden önceki  aylara/dönemlere tekabül etmesi durumunda, kanunun yürürlük tarihinden sonraki süreler için bu destekten yararlanılacaktır.
Örnek 2: Destek kapsamına giren sigortalı (B)'nin kısa çalısma ödeneginden yararlandıgı isyerindeki kısa çalısmasının 10/6/2020 tarihinde sona erdigi ve haftalık normal çalısma süresine dönüldügü varsayıldıgında, destek uygulamasının 1/8/2020 tarihinde yürürlüge girmis olması nedeniyle sigortalı (B) için bu destekten kanunda aranılan diger sartlar saglanmak kaydıyla 2020/8. ve 9. aylarda/dönemlerde yararlanılabilecektir.
Örnek 3: Destek kapsamına giren sigortalı (Z)'nin kısa çalısma ödeneginden yararlandıgı isyerindeki kısa çalısmasının 10/5/2020 tarihinde sona erdigi ve haftalık normal çalısma süresine dönüldügü varsayıldıgında, destek uygulamasının 1/8/2020 tarihinde yürürlüge girmis olması nedeniyle sigortalı (Z) için bu destekten kanunda aranılan diger sartlar saglanmak kaydıyla sadece 2020/8. ay/dönem için yararlanılabilecektir.
Bu destekten, 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalısma ödeneginden yararlanan ya da 4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında nakdi ücret desteginden yararlanan sigortalıların haftalık normal çalısma süresine döndügü özel sektör isyerleri yararlanabileceginden, sigortalının destek kapsamında ise basladıgı isyerinden destek süresi sona ermeden isten ayrılıp aynı isyerinde yeniden ise baslaması halinde destekten kalan süre kadar yararlanılabilecek, ancak aynı isverene ait farklı bir isyerinde veya farklı bir isverene ait isyerinde yeniden ise baslaması durumunda, bu sigortalıdan dolayı destekten yararlanılamayacaktır.
Örnek 4: Destek kapsamına giren sigortalı (V)'nin kısa çalısma ödeneginden yararlandıgı isyerindeki kısa çalısmanın 11/8/2020 tarihinde sona ererek haftalık normal çalısma süresine dönüldügü, bu sigortalıdan dolayı 2020/Eylül ayında kısa çalısma ödenegi aylık ortama gün sayısı kadar bu destekten yararlanıldıgı, ancak sigortalının 1/10/2020 tarihinde isyerinden ayrılarak 2/11/2020 tarihinde aynı isyerinde yeniden ise basladıgı varsayıldıgında, isveren bu sigortalıdan dolayı kalan iki aylık sürede (2020/Kasım ve Aralık) kısa çalısma ödenegi alınan aylık ortalama gün sayısı kadar bu destekten yararlanabilecektir.
Kısa çalısma/nakdi ücret destegi uygulamasından yararlanmaya baslama nedeniyle destek uygulaması kesilmisse söz konusu uygulamalardan yararlanma süresi sona erdiginde kalan süre kadar destekten yararlanılacaktır.
Örnek 5: Kısa çalısma baslama tarihi 20/4/2020, bitis tarihi 20/7/2020 ve aylık ortalama gün sayısı 22 olan bir sigortalı için 2020/Agustos, Eylül ve Ekim ay/dönemleri için 3 ay süreyle destekten yararlanılması mümkündür. Bu sigortalı için 2020/Agustos ve Eylül ayları/dönemleri için destekten yararlanıldıktan sonra 1/10/2020 tarihinden itibaren kısa çalısma ödenegi hak sahipligi belirlenmis ise 2020/Ekim ayı/dönemi için hak kazanılan destek kısa çalısma basladıgı için askıya alınacaktır. Kısa çalısma ödenegi 30/10/2020 tarihinde sona ermis ve isveren tarafından da 2020/Kasım ayı/dönemi için tekrar ilgili adına destekten yararlanılması talep edilmis ise kalan bir aylık süre için söz konusu destekten yararlanılması mümkün olacaktır.
5- Issizlik Sigortası Fonundan Karsılanacak Prim Destegi Tutarı 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesi uyarınca destek kapsamında ise alınan 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve isveren hissesi primlerinin tamamı tutarında her ay bu isverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle isverene prim destegi saglanacak ve destek tutarı Fondan karsılanacaktır.
Örnek 1: Destek kapsamına giren sigortalı (M)'nin 2020/Agustos, Eylül ve Ekim ayları için destekten yararlanacagı, ilgili aylarda kısa çalısma ödenegi aldıgı aylık ortalama gün sayısının 20 oldugu ve bu aylarda prim ödeme gün sayısının 30, prime esas kazancının da 3.000,00 TL oldugu varsayıldıgında;
Her ay için;
3.000,00 * % 37,5 = 1.125 TL destek öncesi isverence ödenmesi gereken sigorta primi ve issizlik sigortası primi tutarı,

20* 98,10= 1.962 * % 37,5=735,75 TL destekten yararlanılacaktır.
Bu durumda, destek sonrası isveren tarafından ödenmesi gereken prim tutarı;
1.125-735,75 = 389,25 TL olacaktır.
6- Destekten Yararlanmak Amacıyla Yapılacak Olan Basvurunun Sekli 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı prim desteginden yararlanılabilmesi için, isverenlerce e-SGK kanalıyla basvuruda bulunulması gerekmektedir.
Isverenlerce kapsama giren sigortalılara iliskin yapılacak basvurular, www.sgk.gov.tr adresinden giris yapılmak suretiyle erisilen “e-SGK/Isveren/Isveren Sistemi/Tesvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Destegi” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.
Söz konusu ekranlar vasıtasıyla yapılacak olan tanımlama islemleri sırasında tanımlama tarihi itibarıyla,
- 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalısma basvurusunda bulunan isyerinde destek kapsamında bildirilecek sigortalının kısa çalısma ödeneginden yararlanılıp yararlanmadıgı,
- 4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce nakdi ücret destegi basvurusunda bulunan isyerinde destek kapsamında bildirilecek sigortalının nakdi ücret desteginden yararlanıp yararlanmadıgı,
- Kısa çalısmanın/nakdi ücret desteginin sona erip ermedigi,
- Kısa çalısma ödenegi alan sigortalının kısa çalısma ödenegi aldıgı aylık ortalama gün sayısı,
- Nakdi ücret desteginden yararlandırılan sigortalının nakdi ücret destegi aldıgı aylık ortalama gün sayısı, Türkiye Is Kurumundan web servis suretiyle temin edilecektir.
Isverenlerce e-SGK kanalıyla yapılacak olan tanımlamalar sırasında, kapsama giren sigortalılara iliskin yukarıda belirtilen kontroller sistem tarafından elektronik ortamda yapılacagından, sigortalılara iliskin tanımlama isleminin onaylanması halinde, bu nitelikteki sigortalılar için sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine herhangi bir belge ibraz edilmesine gerek bulunmayacaktır.

7- Aylık Ortalama Gün Sayısının Hesaplanması ve Ilgili Islemler

7.1- Koronavirüs (Covit-19) kapsamında kısa çalısma ödeneginden yararlanan sigortalıların kısa çalısma ödenegi aylık ortalama gün sayısının hesabı, Cumhurbaskanı Kararları kapsamındaki uzatma da dahil olmak üzere 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamındaki kısa çalısma ödenegi ödeme gün sayısı ile kısa çalısma süresi esas alınmak suretiyle belirlenir. Kısa çalısma süresi gün sayısı, 1/7/2020 tarihinden önce yapılan ilk ödemenin baslama ve bitis tarihi (bu tarihler dahil) arasındaki takvim gün sayısı ile Cumhurbaskanı Kararlarıyla uzatılan döneme iliskin kısa çalısma baslama ve bitis tarih aralıgındaki takvim gün sayısının toplamından olusan gün sayısıdır. Kısa çalısma ödeme gün sayısı da Kısa Çalısma Süresi içinde kısa çalısma ödenegi olarak ilgiliye yapılan net ödeme gün sayısı toplamıdır. Kısa çalısma ödenegi aylık ortalama gün sayısı, Kısa Çalısma Ödenegi Ödeme Gün Sayısının 30 gün ile çarpımı sonucu elde edilen tutarın Kısa Çalısma Süresi Gün Sayısına oranı ile elde edilir. Zorlayıcı sebeplerle isyerinde kısa çalısma yapılması halinde, kısa çalısma ödemesi yapılamayan 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süre baslama ve bitis tarihi (bu tarihler dahil) arasındaki takvim gün sayısına dahil edilmez.
Örnek 1: Dıssal zorlayıcı sebep gerekçesiyle 1/4/2020-30/5/2020 tarih aralıgında Nisan ayında 20 gün Mayıs ayında da 20 gün ödeme yapılan bir sigortalı için Kısa Çalısma Süresi Gün Sayısı 53 (30/5/2020-1/4/2020-7+1), Kısa Çalısma Ödenegi Ödeme Gün Sayısı 40 (20+20) ve Kısa Çalısma Ödenegi Aylık Ortalama Gün Sayısı da 23 (40*30/53) olarak hesaplanır. Söz konusu sigortalı için bitis tarihi olarak da 30 Mayıs 2020 tarihi esas alınır.

7.2- 4447 sayılı Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında 1/7/2020 tarihinden önce basvuruda bulunarak nakdi ücret desteginden yararlandırılan sigortalının nakdi ücret destegi süresi gün sayısı, nakdi ücret destegi olarak ödeme yapılan ayların takvim gün sayısı toplamından olusan gün sayısıdır. Nakdi ücret destegi ödeme gün sayısı da Nakdi Ücret Destegi Süresi içinde nakdi ücret destegi olarak ilgiliye yapılan net ödeme gün sayısı toplamıdır. Nakdi ücret destegi aylık ortalama gün sayısı, Nakdi Ücret Destegi Ödeme Gün Sayısının 30 gün ile çarpımı sonucu elde edilen tutarın Nakdi Ücret Destegi Süresi Gün Sayısına oranı ile elde edilir.
Örnek 2: Nisan ayında 10 gün Mayıs ayında da 20 gün ve Haziran ayında da 20 gün süreyle ödeme yapılan bir sigortalı için Nakdi Ücret Destegi Süresi Gün Sayısı 75 (30/6/2020-17/4/2020+1), Nakdi Ücret Destegi Ödeme Gün Sayısı 50 (10+20+20) ve Nakdi Ücret Destegi Aylık Ortalama Gün Sayısı da 20 (50*30/75) olarak hesaplanır. Söz konusu sigortalı için bitis tarihi olarak da 30 Haziran 2020 tarihi esas alınır.

7.3- Kısa çalısma veya nakdi ücret destegi süresi gün sayısı toplamı 30 günden daha az olan hallerde ödeme yapılan gün sayısı toplamı Aylık Ortalama Gün Sayısı olarak esas alınır.
Örnek 3: 10 Haziran ile 30 Haziran arasında 21 gün nakdi ücret destegi/kısa çalısma ödenegi ödenmis sigortalı için Aylık Ortalama Gün Sayısı 21 gün olarak, bitis tarihi ise 30 Haziran 2020 tarihi olarak esas alınır.

7.4- Kısa çalısma ödeneginden yararlananların nakdi ücret desteginden de yararlandıgı hallerde Aylık Ortalama Gün Sayısı, kısa çalısma süresi ve nakdi ücret destegi süresi gün sayısı toplamı ile ödenek ödeme gün sayısı toplamları alınmak suretiyle belirlenir.
Örnek 4: 1/4/2020 tarihi ile 30/5/2020 tarih aralıgında Nisan ayında 20 gün Mayıs ayında da 20 gün kısa çalısma ödenegi, 1 Haziran ile 30 Haziran aralıgında ise 21 gün süreyle nakdi ücret destegi ödemesi yapılan sigortalı için kısa çalısma süresi (53) ile nakdi ücret destegi süresi (30) gün sayısı toplamı 83 (53+30), ödeme gün sayısı toplamı ise 61 (40+21) olarak hesaplanır. Bu durumda Aylık Ortalama Gün Sayısı 22 (61*30/83) olarak hesaplanacaktır. Söz konusu sigortalı için bitis tarihi olarak da 30 Haziran 2020 tarihi esas alınır.

7.5- Cumhurbaskanı Kararlarıyla uzatılan kısa çalısma uygulamasından en az bir gün süreyle yararlananlar için kısa çalısmanın sona erdigi tarih olarak Cumhurbaskanı Kararlarıyla uzatılan kısa çalısma uygulamasından yararlanılan kısa çalısma bitis tarihi esas alınır.

7.6- Aylık Ortalama Gün Sayısının küsuratlı çıkması halinde, yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve üzerinde olan kesirler ise tama iblag edilir. Buna göre, aylık ortalama gün sayısının küsurat kısmı 0,01 ila 0,49 arasında ise 0 (sıfır) olarak dikkate alınır, 0,50 ila 0,99 arasında ise tama iblag edilir.

7.7- Tesvik kapsamında kullanılan Aylık Ortalama Gün Sayısında, kısa çalısma bitis tarihinde yapılan güncellemelerden kaynaklanan degisiklikler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle degisiklik olması halinde söz konusu degisiklikler dikkate alınmaz.

7.8- Aynı ayda birden fazla isyerinde çalısıyorken kısa çalısma ödenegi/nakdi ücret destegi uygulamasından yararlanılan sigortalılar için hesaplanan Aylık Ortalama Gün Sayısı kadar her iki isveren de tesvik hükümlerinden yararlanabilir.

7.9- Tesvik uygulamasından yararlanılan dönemde aynı sigortalı için kısa çalısma ödenegi veya nakdi ücret destegi ödenmez.

7.10- Kısa çalısma ödeneginden yararlanan sigortalıların haftalık normal çalısma sürelerine dönmeleri durumunda bu sigortalılardan dolayı destekten yararlanabilmesi için bu sigortalıların çalıstıkları isyerindeki kısa çalısmalarının sona ermesi gerekmektedir.

8- Diger Hususlar
8.1- 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesi kapsamında Fon tarafından isverene saglanan sigortalı hissesine karsılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi, sigortalı tarafından isverenden talep edilemez.

8.2- 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim destegi kapsamında olmasına ragmen, bu destekten yararlanmayan isverenlerce sonradan geriye yönelik yararlanmak üzere talepte bulunulması halinde, 2018-17 sayılı Genelgede açıklanan usul ve esaslar dogrultusunda, geriye yönelik prim desteginden yararlanılmak istenen ayı/dönemi takip eden altı ay içinde basvuruda bulunulması kaydıyla, bu talepler isleme alınacaktır.

8.3- 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan destekten yararlanan isverenler, bu tesvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanunda ve diger kanunlarda yer alan diger sigorta primi indirimi, tesvik ve desteklerden yararlanamaz.
Bu durumda, üç aylık destek süresinde destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı kısa çalısma ödeneginden/nakdi ücret desteginden yararlanılan aylık ortalama gün sayısı kadar bu destekten yararlanılabileceginden, ilgili ayda 07252 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmis olan aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde bildirilen sigortalının ayın kalan çalısma günlerinin kanun numarası seçilmeksizin düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

8.4- 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan prim desteginden yararlanmakta olan isyerinin, farklı bir sosyal güvenlik merkezi görev alanına giren baska bir adrese nakli halinde, prim desteginden yararlanılan sigortalılardan dolayı, üç aylık destek süresi asılmamak kaydıyla kalan süreler için yararlanması mümkün bulunmaktadır.

8.5- 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteginden yararlanılan ve Issizlik Sigortası Fonundan karsılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

8.6- Özel sektör isverenleri, 4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesinde yer alan prim desteginden yararlanmak için anılan maddede aranılan sartları saglamaları halinde, destekten yararlanılacak aya iliskin 07252 kanun numarası seçilerek düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresinde Kuruma verilip verilmedigi, 07252 kanun numarası seçilerek düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden dolayı tahhakuk edecek primlerin süresinde ödenip ödenmedigine bakılmaksızın söz konusu maddede belirtilen destekten yararlanılabilecektir.

8.7- 4447 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında isyerinde uygulanan kısa çalısmadan yersiz yararlanıldıgının tespiti veya kısa çalısma basvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da anılan Kanunun geçici 24 üncü maddesi kapsamında nakdi ücret desteginden yersiz yararlandıgının tespiti halinde, isyeri bu madde kapsamında saglanan destekten yersiz yararlanmıs sayılacagından, yersiz yararlanılan prim destegi tutarları 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte isverenden tahsil edilecektir.

8.8- Bu genelgenin "7-Aylık Ortalama Gün Sayısının Hesaplanması ve Ilgili Islemler" baslıklı bölümünde belirtilen hususlarla ilgili ortaya çıkabilecek tereddütler için Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügüne basvurulacaktır.

9-Yürürlük
Bu genelge hükümleri 1/8/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihi itibarıyla yürürlüge girer.

 

Üyelerimizin bilgilerine sunulur.


4447 Sayılı Kanunun Geçici 26 ncı Maddesinde Yer Alan Prim Desteği
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı deneyin!

Online İşlemler

TOBB internet sitesi üzerinden hızlı aidat ödeme ve belge işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Bizi Takip Edin
@endstack