Trakya Bölge Toplantısı ETSO'da Düzenlendi

Trakya Bölge Toplantısı Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk’ün ev sahipliğinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİM Başkanı İsmail Gülle ile çevre il ve ilçelerden oda ve borsa başkanları, meclis üyelerinin katılımıyla Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte Bölge toplantısı öncesi Edirne programı kapsamında, Edirne Valisi Ekrem Canalp’i, Kapıkule Gümrük Kapısı ve TIR Parkı’nı, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Kırsalın Doğal Köy Pazarı’nı ve Edirne Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundular ve yetkililerden bilgi aldılar.

Ziyaretlerin ardından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Trakya Bölge Toplantısı'na geçildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konuşmasında Edirne'de olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek bereketli, tarih, kültür, turizm şehri, cesur girişimcilerin olduğu Edirne’nin ihracat rakamlarının daha yüksek olması gerektiğini ifade etti. Pekcan “Gaziantep tek başına 7 milyar dolar ihracat yapıyor. Avrupa Birliği’ne yapıyor. Siz şurada kapısındasınız, bu imkanı kullanın. Bizden istediğiniz bir şey varsa gelin bize bildirin. İş insanımızın daha aktif olmasını bekliyoruz. Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan gelip alışveriş yapıyorlar esnaf hayatından memnun ama biz odalarımızın daha aktif olmalarını, daha fazla ihracatçı olmalarını bekliyoruz. Biz Türkiye genelinde İhracat Destek Ofisleri açıyoruz, Edirne’yi de listemize ekliyoruz burada da ofis açacağız. Lütfen ihracatçı olun, özellikle, tasarıma, markalaşmaya, teknolojiye, yüksek katma değerli ürün ihracatında arkanızdayız." diye konuştu.

Toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Trakya’nın üretici, tüccar ve sanayicisinin sıkıntılarını dinlemek ve çözüm önerilerini konuşmak üzere bir araya geldiklerini belirterek son dönemde buradaki Oda ve Borsaların talebiyle gündeme getirdikleri pek çok konunun hayata geçtiğini hatırlattı. Trakya'nın bereketli topraklarıyla tarım ve hayvancılığın merkezi olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Tekirdağ sanayisiyle, Edirne'miz tarih ve kültürüyle, Kırklareli ve Çanakkale doğal güzellikleriyle çok önemli değerlere sahip. Bu bölgede limanımız var, hava yolumuz var, demir yolumuz var, Trakya aynı zamanda Avrupa'ya açılan bir kapımız yani 500 milyonluk milyonluk bir nüfusa bizi bağlayan bölge Trakya. Bizde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu bölgeye önemli yatırımlar yapıyoruz. Sınır kapılarını modernize ediyoruz. Kapıkule'yi dünyanın en modern ve güvenli sınır kapısı haline getirdik. Tüm dünyaya sınır kapımızla rol model olduk. Hamzabeyli ve İpsala sınır kapısının kapasitesini arttırıyoruz. " dedi.

Toplantıda Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt da böylesine geniş kapsamlı bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek her platformda Edirne'nin sorunlarını iletmeye gayret gösterdiklerini ifade etti. Zıpkınkurt; “İlimiz çok bereketli topraklara sahip gerek tarım gerekse turizm alanında yatırımlara açık bir bölge. Sanayimiz de her geçen gün gelişiyor. Ancak daha önce de dile getirdiğimiz gibi yatırımcının bu bölgede daha fazla teşviğe ihtiyacı var. TR21 bölgesi teşvik kapsamına alınmalı. Özellikle Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nin daha da gelişmesi için mutlaka teşvik kapsamına girmeli. Sanayici gelişecek ki üretim artacak, ihracat artacak, ekonomi canlanacak ve bundan dolaylı olarak tüm bölge halkı kazançlı çıkacak. Biz bunun için üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçilen Bölge Toplantısı hediye takdimiyle sona erdi.

[gallery link="file" ids="837,838,839,840,841,842,843,844"]