ETSO'da 2.El Araç Alım Satımı Mesleki Yeterlilik Kursu ve Emlak Danışmanlığı Sınavı Başvuruları Başladı

Odamız ile TOBB-MEYBEM A.Ş. arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Emlak Danışmanlığı Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı ve 2.El Araç Alım Satım için Mesleki Yeterlilik Kursları açılacaktır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacıyla hazırlanan ve 05.06.2018 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren“Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında; Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) mesleki yeterlilik belgesine,İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) veya Emlak Danışmanı (Seviye 4) mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir. Taşınmaz ticareti ile iştigal eden gerçek kişi ve tacirlerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren durumlarını on sekiz ay içinde(05.12.2019 tarihine kadar) yönetmeliğe uygun hale getirmeleri gerekmektedir.

Aynı zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan; ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacı taşıyan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik" 13.02.2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik gereğince 2. el araç alım satımı ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu olup İlgili Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde öngörülen idari para cezası Bakanlığın talebi üzerine yetkili idarelerce uygulanacaktır.

Bu bağlamda Odamız aracılığıyla Emlak Danışmanlığı mesleğinde belge almak isteyen üyelerimiz ve çalışanları için; Emlak Danışmanı-(Seviye 4) ve Sorumlu Emlak Danışmanı-(Seviye 5) Sınavı ve 2. el araç alım satımı ile iştigal eden üyelerimiz için; Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) – (B1:İş Makineleri Alım - Satım İşlemleri B2: Karayolu Taşımacılığı Araçları Alım - Satım İşlemleri B3: Satış Öncesi ve Satış Sonrası Hizmetler) ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) – (A2: Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım İşlemleri B1:Satış Öncesi ve Satış Sonrası Hizmetler) kursları düzenlenecektir.

Emlak Danışmanlığı Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı ve 2.El Araç Alım Satım için Mesleki Yeterlilik Kursları için son başvuru tarihi 30 Mayıs 2019 olup ayrıntılı bilgi için Odamız 0284 2251014-128 telefon numarasından Volkan Ekin ile irtibata geçilebilir.

İlimiz iş camiasının ve kamuoyunun bilgilerine sunulur.