EDİRNE EKONOMİSİ İÇİN TEDBİR VE DESTEK ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLIYOR

Son günlerde İlimiz Edirne’de binlerce düzensiz göçmenin Avrupa ülkelerine gitmek için Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’nda beklemeleri sınır kapılarını etkisiz hale getirmiş üstelik Yeni Koronavirüs (COVID-19) vakasının Ülkemizde de tespit edilmesi ile, İlimiz Edirne’nin avantajlı lokasyonu, dezavantaj haline dönüşmüştür.

Döviz kurlarının yükselmesi ile başlayan ekonomik daralma kapsamında Edirne esnafı sadece yurtdışından günübirlik gelen Yunan ve Bulgar turistlerin alışverişi ile ayakta kalabilmiştir. Hali hazırda gelinen noktada, Yunanistan sınır kapılarından geçişler durdurulmuş, aynı zamanda hem gelen mülteciler sebebiyle, hem de yaşanan Covid-19 salgını sebebi ile Edirne’ye turizm akışı sıfır noktasına gelmiş, Edirne halkı da bu endişelerle kendini koruma altına almıştır. Bu durum, öncelikle sektörde faaliyet gösteren küçük ölçekli üyelerimizin, endirek olarak büyük ölçekli üyelerimizin ticari faaliyetlerini daraltmış ve ekonomik hareketliliği durma noktasına getirmiştir. Şehir merkezinde mülteci akışı olmamasına ve bir engel teşkil etmemesine rağmen, bu mülteci akışı tüm taraflarda yanlış algıya sebep olmuş, Covid-19 un ülkemize girişinden çok önce Edirne’ye olan turlar iptal edilmiştir.

Geçici olacağını temenni ettiğimiz bu zor dönemde, bizlerin asli vazifesi üyelerimizin yanında olarak, onların menfaatlerini korumak, her koşulda ayakta kalmalarını sağlayacak tedbir ve önlemler almak, ticari faaliyetlerini kolaylaştırıcı uygulamaları hayata geçirebilmektir.

Bu kapsamda üyelerimizin mevcut ticari kredilerinin bankalarca geçici süreliğine askıya alınması, gecikme faizi uygulanmaması, vakıf kiracılarının kiralarının benzer insiyatifler uygulanarak geçici süreli olarak ertelenmesi, vergi ve prim borçlarının geçici süreli olarak askıya alınması ve ticareti kolaylaştırıcı teşviklerle ekonomimizin ayakta kalması adına, ilgili üst makamların da esirgemeyecekleri desteğe olan tam inancımızla, Oda olarak çalışmalarımızı ve girişimlerimizi başlatıyoruz.

Üyelerimizin menfaat ve çıkarları, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın en önemli önceliğidir.

Tüm üyelerimize duyurulur.