Zıpkınkurt, 'Yerel Dinamikleri ve Marka Gücü ile Edirne' paneline katıldı

17 Şub. 2015 13:47
Zıpkınkurt, 'yerel Dinamikleri Ve Marka Gücü İle Edirne' Paneline Katıldı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, (TÜRKONFED),“Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler” çalışması kapsamında TR 21 atağı ile Edirne,Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayan projelerini tanıttı.

Türk Girişim ve  İş Dünyası Konfederasyonu, (TÜRKONFED),“Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler” çalışması kapsamında TR 21 atağı ile Edirne,Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayan projelerini tanıttı.

Toplantı açılış konuşmaları ile başladı. İlk konuşmayı EDSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz yaptı.Ardından sırasıyla TRAKYASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Süleymanoğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça,Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu konuştular.

Konuşmalardan sonra “Bölgesel Kalkınma Dinamikleri: Edirne İçin Orta Gelir Tuzağından Çıkış Stratejileri ve 2023 Senaryoları” adlı Raporu – Doç. Dr. Ümit İzmen sundu. Ardında da Yerel Dinamikleri ve Marka Gücü ile Edirne konulu panele geçildi.

Edirne'nin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu ve Moderatörlüğünü Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Mahmut Şahin'in yaptığı 'Yerel Dinamikleri ve Marka Gücü ile Edirne' konulu Panele; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt,. Denizabank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik,EDSİAD Onursal Başkanı Okyar Yayalar, Modavizyon Genel Müdürü Turgut Bakır panelist olarak katıldı.

Panelde; ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, organize sanayi bölgesi, kadın ve genç girişimciler, girişimcilere destekler, yatırımcı teşvikleri,Edirne turizmi ve eğitim gibi bir çok konuya değinerek  Edirne'nin sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Olarak Kadın ve Genç Girişimcilere önem ve destek verdiklerini söyleyen Zıpkınkurt, Edirne'de girişimciliğin özendirilmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. İŞKUR ve KOSGEB ile birlikte  çalışmalar  yaptıklarını ve ETSO'da girişimcilik eğitimleri düzenlendiğini söyleyen Zıpkınkurt: “Yapılan eğitimlerle ilimize yeni girişimciler katma çabası içerisindeyiz” diye konuştu. Edirne Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırımcıyı çekmek için çaba gösterdiklerini de belirten Zıpkınkurt, EOSB'nin  kuruluş yeri itibariyle dezavantajlı bir yer olduğunun altını çizdi. Edirne'de işgücü azlığına da dikkat çeken Zıpkınkurt: “ Edirne de işgücü az teknik eleman yetiştirilmesi için özendirme yapılmalı ve eğitimler düzenlenmeli” dedi.    Edirne'ye çevre dostu  sanayinin  gelmesine önem verdiklerini belirterek: “ Edirne'ye çevreyi kirletmeyen, istihdamı arttıracak  bir sanayi gelsin istiyoruz” diye konuştu. Edirne'nin 1972 yılında aldığı teşviklerle Tayakadın bölgesine sanayinin geldiğini daha sonra teşvik bölgesinden çıkarılan Edirne'ye o günden sonra  yatırımcının gelmediğini   ifade etti.   Yatırımcının o bölgeye çekilebileceğinin de altını çizdi.

Son yıllarda Edirne'de turizm ve hizmet sektörünün öne çıktığını   söyleyen Zıpkınkurt, “İlimize  gelen turist sayısını arttırmak içinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak  TÜRSAB ile işbirliği   ve çalışmalar yapıyoruz. Ancak ilimiz de kokartlı rehber eksikliği var.  ilimize gelen yerli ve yabancı turistlere eşlik edecek,  ilimizi tanıtacak Türk ve yabancılara rehberlik yapabilecek kokartlı rehbere ihtiyaç var” dedi.  Zıpkınkurt, hizmet sektöründe görev yapanlarında mutlaka eğitim almaları gerektiğini de vurguladı.  Edirne'nin bir marka kent olduğunu da belirten Zıpkınkurt: “ Edirne'miz bir marka kent ancak  markalaşmış bir ürünümüz yok. İlimizin marka değerini yükseltecek markalaşmış ürünlere de ihtiyacı var” dedi.

Panel katılımcıların panelistlere yönelttiği soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.