Yunanistan ve Türkiye Sınır Bölgeleri Ortak Sorunları Masaya Yatırıldı

31 Mart 2015 09:50
Yunanistan Ve Türkiye Sınır Bölgeleri Ortak Sorunları Masaya Yatırıldı

Yunanistan’ın Dedeağaç şehrinde, Dedeağaç Belediyesi ve Evros Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığı ile gerçekleşen ve iki ülkenin sınır bölgelerinin İl ve İlçe Belediye Başkanları’nın ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin katıldığı konferansta, her iki bölgenin ortak kaderini oluşturan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Konferansa Dedeağaç Belediye Başkanı Vagelis Lambakis ve Evros Ticaret Odası Başkanı Christodoulos Topsidis, Orestiada’dan Dedeağaç’a uzanan sınır bölgenin tüm ilçe Belediye Başkanları, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İlçe Belediye Başkanları’nın yanı sıra, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Meclis Başkanı Mehmet Eren de katıldı. İlimiz Sivil Toplum Kuruluşlarından Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da toplantıda hazır bulunan isimler arasındaydı.
İki ülkenin ortak sorunlarının görüşüldüğü konferans öncesi, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Meclis Başkanı Mehmet Eren, Evros Ticaret Odası Başkanı Topsidis’i makamında ziyaret ederek iki bölgenin ticari işbirliği ve geleceği hakkında fikir alışverişinde bulundu. Dedeağaç Belediye Başkanı’nın da hazır bulunduğu ziyarette, öncelikli olarak sel taşkınları ve Pazarkule Sınır Kapısı’nın ticarete açılması konuları üzerinde görüşüldü.
Çok sayıda katılımcının yer aldığı Konferansın moderatörlüğünü, Dedeağaç Belediye Başkanı Vagelis Lambakis, Evros Ticaret Odası Başkanı Christodoulos Topsidis, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt yaptı. Her iki bölgenin en öncelikli sorunu olarak gündeme gelen madde Meriç Nehri’nde yaşanan sel felaketleri ve halka verdiği zarar oldu. Ortak akıl ve dayanışma içerisinde, gerekli makamlara konuyu ısrarla dile getirerek çözülmesi gerektiği üzerine fikir birliği sağlanan konferansta, dile getirilen bir diğer sorun da Sivrisinek ile Mücadele oldu. ETSO Başkanı yaptığı konuşmada Evros ve Edirne Odaları arasındaki işbirliğinden bahsederek, daha çok iki bölgenin karşılıklı ticaretini etkileyen unsurlara değindi. Vize konusunda sıkıntı yaşandığını ve hala işadamlarımıza uzun süreli vize sağlamada zorluk çekildiğini ifade eden Zıpkınkurt, Kastanyas ve Pazarkule Sınır Kapılarının ticarete açılması konusunu da gündeme getirdi. Tüm ilçe Belediye Başkanları’nın da konuşmalar yaptığı Konferans sonunda, tüm katılımcıların imzaladığı ortak bir bildiri oluşturuldu.

Konferansın ardından İl ve ilçe Belediye Başkanları bir salonda yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirirken, diğer bir salon