Yoğun Sezondan Önce Alınması Gereken Tedbirler

12 Tem. 2017 09:37

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve işletmeler Genel Müdürlüğü’nün 12.06.2017 tarih ve 119395 sayılı Yoğun Sezondan Önce Alınması Gereken Tedbirler’e ilişkin yazısı Odamıza ulaştırılmıştır.

Ülke olarak sahip olduğumuz zengin kültürel mirasa ilave olarak doğal ve çevresel değerler ile hizmet kalitesinin nitelikli mekanlarda birleştirilmesi ve koruma-kullanma dengesi içerisinde turizme kazandırılması sürecinde sağlanan başarı, ülkemizin gerek ziyaretçi gerekse elde edilen gelir açısından dünya genelinde ilk on ülke arasında yer almasını sağlamıştır.

Bu kapsamda İlimize ziyarete gelen turistlerin, İlimize geldikleri andan itibaren ulaşım, konaklama, seyahat ve benzeri hizmetleri güvenli, rahat, ekonomik ve konforlu bir şekilde almalarını sağlamak ve bu hizmeti veren birimlerin nitelik, nicelik, ücret, hijyen, güvenlik gibi konularda denetlenmeleri periyodik olarak yapmak, İlimize gelen ziyaretçilerin memnun ayrılmalarını sağlayacak; bu durum ise İlimizin uluslararası arenada imajına olumlu yönde katkıda bulunarak ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.

İlimizin uluslararası arenada imajına olumlu yönde katkı sağlayacak olan söz konusu yazıda aşağıda belirtilen hususlarda gerekli hassasiyet gösterilmelidir.

“Turiste verilen hizmette, yabancı dil kullanımı ve nezaket kurallarına dikkat edilmesi, şehir içi ulaşım (fiyat, uzaklık v.b. detaylarla) konusunda bilgi panolarının asılması, yönlendirme levhalarının yeterli ve uluslararası standartlara uygun olmasının sağlanması, gezintiye veya alışverişe çıkmış turistlerin satıcılar tarafından rahatsız edilmemeleri, taksi şoförlerinin yolculardan fazla ücret almasının ve korsan taksiciliğin önlenmesi, belediye denetiminde çalışan konaklama, yeme-içme ve eğlence tesislerinde fiyat listesi kullanılması ve bu yerlerdeki fiyat listelerinin yabancı dillerde de hazırlanması, bu işletmelerde çalışan personelin temiz görünümlü ve davranışlarının da olumlu olmasına itina gösterilmesi, halka açık yerlerin temizlik, tertip ve düzenine itina gösterilmesi, şehrin uygun yerlerine modern tuvaletler yapılması, satılan malların üzerinde ürünün fiyatını, üretim ve son kullanma tarihini gösteren etiketin bulundurulmasının sağlanması, yüksek ücretle mal satılmasının önlenmesi, belgeli içkili lokanta ve eğlence yerlerinin, çevreyi rahatsız edici yüksek sesli müzik yayını yapmasının önlenmesi, toplu taşıma araçlarında her türlü trafik güvenliği önlemlerinin alınması, trafik kontrollerinin arttırılması, hız sınırlarına uyulmasının sağlanması, kış şartları nedeniyle bozulan şehir içi yolların altyapı çalışmalarıyla ilgili bakım ve onarımların yoğun sezondan önce yapılması, deniz ve çevre kirliliğinin önlenmesi için arıtma tesisi bulunan işletmelerin sistemlerini aralıksız çalıştırılmalarının sağlanması, çöplerin sokağa bırakılmasından, toplanması ve imhasına kadar temizlik ve çevre açısından gerekli önlemlerin alınması, sahillerde ve plajlarda spor amaçlı kullanılan deniz araçlarının yarattığı gürültü ve hayati tehlike arz eden kazaları önleyici tedbirlerin alınması, cadde ve sokaklarda başıboş gezen kedi ve köpeklerin koruma altına alınması, gürültü ve görüntü kirliliğine, trafik sıkışıklığına yol açtığı görülen minibüs duraklarında gerekli düzenlemelerin yapılması, korsan otoparkçılığının önlenmesi, kıyı ve sahil şeridinde halkın kullanımını kısıtlayıcı uygulamaların kaldırılması ve kamuya açık kullanıma imkan verecek düzenlemelerin sağlanması bakımından gerekli tedbirlerin alınması, işletmelerde kaçak içki tüketimi ve sağlıksız gıda tüketiminin önlenmesi ile can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması, işletmelerde meydana gelebilecek kazaların en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve bu konuda gerek personelin ve gerekse turistlerin bilgilendirilmelerinin detaylı olarak yapılması, işletmelerin atık yağlarının toplanması, mevzuata uygun bir şekilde imhası ve değerlendirilmesi konusunda yönlendirilmeleri, tüketicilerin, atık pilleri, evsel atıklardan ayrılabilir şekilde toplayarak ilgili kuruluşlara teslim etmeleri için yönlendirilmesi, inşaat yasakları ile ilgili olarak 2015/03 no lu genelgeye uyulması ve gerekli önlemlerin alınması, işletmelerin çalışma sürelerine uymaları hususunda uyarılması, işletmelerin kimlik bilgilendirme kanunu'na uygun hareket etmeleri konusunda uyarılmaları, tesislerin çifte rezervasyon yapmamaları konusunda uyarılmaları, engelsiz turizmle ilgili olarak, gar, otogar, hava alanı gibi ulaşıl noktaları ile mevcut yol kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal yapılarda engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinin sağlanması hususunda gerekli önlemlerin alınması.”

Üyelerimize önemle duyurulur.