Umman'da Geliştirilmesi Hedeflenen Su Ürünleri Pazarı

06 Ara. 2017 14:45

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıze gelen bir yazıda, Muskat Büyükelçiliğinden alınan yazıya atfen, 17 Ağustos 2017 tarihli Umman basınında yayınlanan haberlerde, Tarım ve Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürü Dawood Al Yahyai'nin, anılan Bakanlığın halihazırda toplam 2 milyar Dolar yatırıma karşılık gelen 24 büyük ölçekli kültür balıkçılığı girişimi değerlendirdiğini, bunlardan altısının onaylandığını ve yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini, diğer 18 başvurunun Çevresel Etki Değerlendirmesi alınması, fizibilite çalışması aşamalarında bulunduğunu, hükümetin önceliğinin karada ve kıyılarda uygun alanların tahsis edilmesi olduğunu belirttiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Al Yahyai'nin, Umman'ın hedefinin 30 yıllık kültür balıkçılığı master planı çerçevesinde 2040 yılında yılllık 200.000 ton üretime ulaşmak olduğunu, ancak mevcut yatırımlar sayesinde 2030 yılında yıllık 230.000 ton üretim rakamını yakalayarak hedefleri aşma ihtimalinin bulunduğu ve yoğun üretim yapılması hedeflenen su ürünleri olarak karides, çipura, levrek, lagos, istiridye ve deniz yosununu dile getirdiği belirtilmektedir.

Üyelerimize duyurulur

Bu kapsamda, kültür balıkçılığı alanında önemli tecrübelere sahip olan Türk firmalarının, Umman'da geliştirilmesi hedeflenen su ürünleri pazarında yatırım imkanılarını değerlendirebilecekleri düşünülmektedir.