Ticaret Sicil Müdürlüklerine Önemli Görev ve Yetki

14 Mart 2018 09:52
Ticaret Sicil Müdürlüklerine Önemli Görev Ve Yetki

7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,10 Mart 2018 Tarihli ve 30356 Sayılı Resmî Gazete yayınlanmış olup,

Bu Kanunda sermaye şirketleri ile kooperatif kuruluş ve işlemlerine ilişkin yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında yaptırmak zorunda oldukları defter tasdikleri, Ticaret Sicili Müdürlüklerinde yaptırılacak.

Kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemleri de Harçlar Kanunu'ndaki harçlardan muaf olacak.

Kooperatif kurulurken ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması zorunluluğu kaldırılıyor. Ana sözleşmeler bundan böyle sadece Ticaret Sicili Müdürlüklerinde onaylanacaktır. Kooperatif Yönetim Kurulu, kooperatifi temsile yetkili kılınanların adlarını, imzalarını da artık noterde onaylatmasına gerek kalmadan ticaret siciline bildirecek.

Tüccarlar, kullanacağı ticaret ünvanını ve bunun altına atacağı imzayı, sadece Ticaret Sicili Müdürlüklerinde yazılı beyanda bulunmak suretiyle verecek. Tüccar tüzel kişi ise ünvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da sicil müdürlüğüne verilecek.

Bilindiği üzere sermaye şirketlerinin kuruluşlarında nakden taahhüt edilen sermayenin 1/4 ‘üne tekabül eden kısım tescilden önce bankaya ödenip, blokaj mektubu alınarak şirketin ticaret siciline tescilinden sonra banka blokesi kaldırılıyordu. Yapılan değişiklikle bu uygulama bundan böyle “Limited Şirketler” için uygulanmayacak.

Şirket türlerine kuruluşta sağlanan kolaylıklar, kooperatifler için de getirildi. Limited şirket kurucularının sözleşmedeki imzalarının noterce onaylanması uygulaması kaldırılıyor. Limited şirket kurucuları veya temsilcileri, herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde şirket sözleşmesini imzalayabilecek.

Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında yaptırmak zorunda oldukları defter tasdiklerinin, Ticaret Sicili Müdürlüklerince yaptırılacağına yönelik düzenleme 15 Mart'ta, Kanunun diğer maddeleri ise 10 Mart 2018 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir.

Üyelerimize duyurulur.