ŞİRKET ORTAKLARININ ORTAKLIĞA GİRİŞ VE ORTAKLIKTAN ÇIKIŞLARININ YASAL SÜRE İÇERİSİNDE SGK’YA BİLDİRİLMEMESİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

28 Ekim 2014 07:51

Kamuoyunda “Torba Kanun” olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun, 11.09.214 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunla 5510 sayılı kanuna eklenen Geçici 57 nci madde ile şirket ortaklarının ortaklığa giriş ve ortaklıktan çıkışlarının yasal süre içerisinde SGK’ya bildirilmemesi nedeniyle uygulanan idari para cezalarıyla ilgili yapılan düzenleme konusunda, işverenlerimizin bilgilendirilmesine yönelik aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

Bilindiği gibi Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihte başlar ve bu tarih şirket yetkililerince on beş gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekir.

Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıkları, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlar ve bu tarih ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir Ticaret Sicil Müdürlüğünce tescil edilmiş ise Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla şirket yetkililerince, on beş gün içinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekmektedir.

Limited şirketi ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketinin komandite ortakları, şirket ortaklığından ayrılmaları veya anonim şirketinde yönetim kurulu üyesi olan şirket ortaklarının yönetim kurulundan çıkması halinde, sigortalılarca on gün içinde çıkışlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir. Yasal süre içerisinde bildirilmemesi halinde her bir işlem için ayrı ayrı aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

6552 sayılı Kanunla getirilen düzenleme ile limited şirketi ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları ile anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakların, 4b kapsamında sigortalılıklarının başlama veya bitiş tarihlerinin 11.12.2014 tarihine kadar ( bu tarih dahil) bildirilmesi halinde yasal süresi içinde bildirilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.Bu durumda uygulanan idari para cezasının tahsilinden vaz geçilecektir(terkin edilecektir.)

Limited şirketlere yeni giren ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin sigortalı işe giriş bildirgeleri ile işten çıkış bildirgelerinin yasal süresinde ya da yasal süresi dışında hiç bildirilmemiş olanların, 11.12.2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) gerekli bildirimleri yapmaları halinde bu bildirimleri yasal süre içerisinde yapılmış sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.