Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası

07 Ocak 2016 14:28

Rusya ile yaşanan sorunlar üzerine bu ülke ile ticari ilişkileri bulunanların karşılaştıkları sorunların aşılmasına yardımcı olmak üzere Ekonomi Bakanlığı tarafından “Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası” kuruldu.

27 Kasım’da kurularak çalışmaya başlayan Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası’na ulaşan sorunlar içinde, bu ülkeye ihraç edilen ürünlerin Türkiye’ye geri dönmesinden kaynaklanan ve ihracatçıların dış ticaret mevzuatı kapsamında yaşamış olduğu sorunlar ve ekstra maliyetler öne çıktı. Bunun üzerine Ekonomi Bakanlığı tarafından “Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve  İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği” yayınlandı. Tebliğ kapsamındaki yaş meyve ve  sebze, kuru ve kurutulmuş ürünler, bitkisel yemeklik yağlar, baklagiller ve diğer bazı ürün gruplarında, Rusya Federasyonu’ndan geri gelen ürünlere yönelik olmak üzere olağan şartlarda Rusya’dan geri gelen ürünler için tahsil edilen  200 TL’lik denetim hizmet ücretlerinin 31 Aralık 2015 tarihine dek alınmaması kararlaştırıldı. Ayrıca, Rusya’dan geri gelen meyve ve sebze partilerine ilişkin ülkemiz gümrüklerindeki işlemlerin en kısa sürede tamamlanabilmesi için denetim prosedürünün kolaylaştırılarak hızlandırılması için gerekli çalışmalar tamamlanarak uygulamaya geçildi.