Mesleki Yeterlilik Belgesi'nde süre uzadı

22 Haz. 2016 10:07
Mesleki Yeterlilik Belgesi'nde Süre Uzadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, 40 meslek için belgesiz çalışma süresi 31 Aralık 2016'ya uzatıldı.

Bilindiği üzere15 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında bulunan 40 meslek dalında çalışabilmek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmişti. 25 Mayıs 2016 tarihinde sona eren belgesiz çalışma süresi Bakanlık tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatıldı.

Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak iş yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği hazırlandı. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016'ya kadar ertelenmesine ilişkin Kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi.

Düzenlemenin ertelenmesi özellikle 25 Mayıs’ta sona eren belge zorunluluğunu tamamlayamamış ticaret erbabı ve işverenlerimiz açısından bir avantaj sayılabilir. 25 Mayıs’ta sona eren belge zorunluluğunu tamamlayamamış üyelerimiz cezai işleme maruz kalmamaları için 31 Aralık 2016 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesiyle ilgili şartları yerine getirmeleri önemle duyurulur.

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılan meslekler şunlar:

Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3,çelik, Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3.