Malezya Heyeti ETSO'yu ziyaret etti

22 Tem. 2016 10:17
Malezya Heyeti Etso'yu Ziyaret Etti

Meslek Komite Başkanları ve üyelerinin de katıldığı, Meclis Başkanı Mehmet Eren Başkanlığında ETSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısına,Malezya Dış Ticaret ve Endüstri Bakanlığı’na bağlı bir Ulusal Ticaret Tanıtım Organizasyonu olan Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) konuk oldu.

Toplantıda;MATRADE yetkilileri tarafından Malezya Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi&Serbest Ticaret Anlaşmasının Etkileri başlıklı sunum gerçekleştirerek Türkiye -Malezya ikili ekonomik ilişkileri hakkında bilgi verildi.

Malezya ve Türkiye arasında tarihsel ve kültürel bir bağ olduğunu anlatanMalezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Müdürü Idzham Abdul Hamid , iki ülke arasında çok sayıda ortak nokta olduğunu kaydetti. Ekonomik olarak da iki ülkenin benzerlikler taşıdığını ifade eden Abdulhamid, bunun avantaja çevrilebileceğini vurguladı. İki ülke arasında 2015 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Analaşması’nın bu noktada yol gösterici olacağına dikkat çeken Abdulhamid, Türkiye’nin Asya’da Güney Kore’den sonra imzaladığı ikinci STA’nın Malezya ile olmasının kendileri açısından önemli olduğunu söyledi ve Malezya’nın ticaret altyapısının yatırıma çok uygun olduğunu belirtti.

Bölgelere göre çeşitli teşvikler verdiklerini söyleyen Abdulhamid, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı eyaletlerle sektörleri birleştirdik. Çeşitli vergi avantajları sunuyoruz. Sektöre bağlı teşvikler veriliyor. Yüksek katma değerli üretim ve teknoloji yatırımlarını özellikle destekliyoruz. İş gücüne bağlı sektörleri çok desteklemiyoruz. Malezya’ya yatırım için bizim ofise gelen Türk yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Malezya’daki potansiyel ortaklarını belirleyip onlarla bir araya getiriyoruz. Ayrıca fuara katılmak istediklerinde onlara bir organizasyon yapıyoruz.”dedi.

Bilgilendirmelerin ardından ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren Malezya ile işbirliğinin gelişeceğine inandığını ifade etti. Toplantı, katılımcıların yönelttiği soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

Yapılan istişare toplantısının ardından ETSO Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısına geçilerek gündem maddeleri görüşüldü. Meslek Komite Başkanları öncelikle kendi mesleki alanlarında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt yaptığı konuşmada, Odaların faaliyetlerinde birinci derecede belirleyici rol oynayan Meslek Komitelerinin görev ve sorumlulukları dahilinde bağlı bulundukları sektörün sorunları ve çözüm önerilerini Yönetim Kuruluna düzenli olarak iletilmesini istedi.