İran'da Konfeksiyon Ürünleri Satışı Yapan Şirketler İçin Düzenleme Genelgesi

28 Ara. 2016 09:33

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza gelen yazıda, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzade tarafından 06.09.2016 tarihinde onaylanan 09.10.2016 tarihinde tebliğ edilerek, uygulanması için 3 aylık süre tanınan "İran'da Konfeksiyon Ürünleri Satışı Yapan Şirketler İçin Düzenleme Genelgesi"ne ilişkin aşağıdaki hususlar belirtilmektedir.

1.İran’a ihracat yapmak isteyen yabancı şirketlerin, ülkede bulunan temsilci veya şubeleri ile resmi distribütörlük anlaşması imzalayıp, mezkur belgeyi bağlı olduğu Ticaret Odası, Dışişleri Bakanlığı ve İran’ın o ülkede faaliyet gösteren dış temsilciliklerinde onaylatması ve onaylı belgenin ruhsat almak için İran Esnaf Odası’na sunması gerekmektedir.

2.İran Esnaf Odası tarafından verilen ruhsat ilk aşamada 2 yıllık olup, bu süre uzatılabilmektedir. Her ürün için bir GTİP kodu belirlenmekte olup, söz konusu kod ürünün gümrüklerden ithali anından satışına kadar olan vergi denetiminin yapılması için belirlenmiştir.

3.Yabancı bir firmanın söz konusu ürünlerde ithalat yapabilmesi için ithalat miktarının belirli bir kısmını ya İran’daki üreticilere vereceği sipariş ile tedarik etmesi veya İranlı temsilcisi ile ortak ya da tek başına İran’da üretim tesisi kurarak ilk 2 sene için ithalat miktarının %20’sini İran’da üretmesi ve söz konusu üretimin %50’sini başka bir ülkeye ihraç etmesi zorunludur. Ayrıca, 3. yıldan itibaren her yıl için İran’da üretim miktarında %5 artış gerekmektedir.

Genelgede bahsi geçen mevzuata uymayan şirket veya tesislerin ürünlerinin kaçak ürün olarak değerlendirileceği de ayrıca belirtilmiştir.