İnşaat sektöründe çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu

27 Şub. 2015 09:39
İnşaat Sektöründe Çalışanlar İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu

Geçici Ustalık Belgesine sahip olan yapı ustalarının belgelerinin kalıcı olarak “Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

194 sayılı İmar Kanunu ‘nun 28. Maddesine göre 01.01.2012 tarihi itibari ile yapı müteahhidi ve şantiye şefinin inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırması mümkün değildir. 16.12.2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğe” göre inşaat ve tesisat işlerinde, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayanlara” İdareler tarafından Geçici Ustalık Yetki Belgeleri verilmiş, uygulama 01.01.2015 tarihinde sona ermiştir.

Yapı ustalarına eğitim verilecek. 2017 yılından itibaren inşaat sektöründe “Mesleki Yeterlilik Belgesi” bulunmayanların çalışmaları mümkün olmadığından geçici ustalık belgelerinin 2017’ye kadar 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde yetki belgesine dönüştürülmesi gerekmektedir.

Geçici Ustalık Belgesine sahip yapı ustalarına 40 saatlik mesleki eğitim verilmesi ve sonrasında Mesleki Yeterlilik Kanunu kapsamında yapılacak sınavda başarılı olanlara “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilmesi öngörülmektedir. Kalıpçı, sıvacı, duvarcı ve demirci branşlarında eğitim verilecektir. Belirtilen branşlarda eğitim ve sınava katılmak isteyen ustaların taleplerini, 15 Nisan 2015 tarihine kadar, yazımız ekinde yer alan ilgili formları doldurarak “ EdirneValiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ”ne iletmeleri gerekmektedir.

EKLER

Başvuru Formu