İhracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri hakkında

19 Ocak 2016 15:36

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; ihraç ürünleri ambalajlamada kullanılan ahşap malzemelerin uluslararası mevzuata uygun olamamaları sebebiyle 2015 yılı Aralık ayına ait 13 adet bildirim alındığı, alınan bu bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel ve hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri olduğu belirtilmiştir.

Aynı yazıda, söz konusu ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 27.05.2015 tarih ve 29368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre işleme tabi tutulmuş ve uluslararası mevzuat gerekliliklerine göre (ISPM15) işaretlenmiş olması gerektiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, AB ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği belirtilmektedir.

AB üyesi ve diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesi için ihracatta kullanılan ahşap malzemelerin uluslararası mevzuata uygun olması, ülkemizin ihracatı açısından önemli olduğu dikkate alınarak ihracatçılarımızın azami itina göstermelerini önemle rica ederiz.