ETSO'nun Düzenlediği Gastronomi Festivali Büyük İlgi Gördü

03 Tem. 2018 16:52
Etso'nun Düzenlediği Gastronomi Festivali Büyük İlgi Gördü

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile yürüttüğü Interreg-IPA CBC Bulgaristan-Türkiye 2014-2020 Programı çerçevesinde yürütülen Gurme ve Şarap Turizminin Bulgaristan ve Türkiye Sınır Ötesi Bölgesinde Geliştirilmesi ve Tanıtımı(TransGurmeTur) № CB005.1.22.046 Projesi'nde sona gelindi.

Odamızın İlimiz turizmini geliştirmeye ve turizmin katma değerini artırmaya yönelik çalışmaları çerçevesinde 1 yıl önce uygulanmaya başlanan proje kapsamında Bulgaristan ve Türkiye sınır illerinin gastronomi kültürünün geliştirilmesine ve tanıtılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.

Projenin ilk periyodunda Türkiye tarafında Edirne ve Kırklareli İlleri, Bulgaristan tarafında Haskovo, Yambol ve Burgaz İllerinin gastronomi kültürleri araştırılarak içerisinde restoranlar, oteller, turist bilgi merkezleri, yöresel yemek tarifleri, festivaller ve alternatif turizm rotalarının yer aldığı kapsamlı bir rapor oluşturuldu.

Gastronomi kültürünün her iki ülkede farkındalık yaratmasını amaçlayan projenin ikinci periyodunda düzenlenen Gastronomi Festivali etkinlikleriyle de proje büyük ses getirmiş ve amacına ulaşmada büyük bir yol katedilmiştir. Etkinliklerin ilki Mayıs ayında Harmanlı'da Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenerek sınır bölgesindeki illerin de katılımı sağlandı.

Festival etkinliklerinin ikincisi 1 Temmuz Pazar günü Edirne Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlendi ve büyük ilgi gördü. Edirne'de ilk kez düzenlenen Gastronomi Festivali'ne Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne ve Kırklareli Oda ve Borsa Başkanları ve kurum temsilcileri de katıldı. Edirne ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin gün boyunca yoğun ilgi gösterdiği Festivalde konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt “Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında bu Festivali düzenliyor olmaktan çok memnunuz. Biz Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak yıllardır gastronomiyle ilgili farklı çalışmalar yaptık ve bugün gördük ki Edirne böyle bir festivalin özlemi içerisinde. Projeyle başlatmış olduğumuz bu etkinliği bundan böyle geleneksel hale getirerek her yıl düzenlemeyi planlıyoruz. Festivaller bir şehri canlı tutan unsurlardır ve biz de Edirne'yi ve Edirne ekonomisini canlı tutacak olan her etkinlikte sonuna kadar varız.” diye konuştu.

Ulusal ve yerel basında adından söz ettiren Festival'in ertesi günü Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda Transgurmetur Projesi'nin tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda proje ortakları 1 yıl boyunca yapılan faaliyetleri basına detaylı şekilde anlattı. Ardından yine projenin en önemli ve sürdürülebilir çıktılarından olan online platform basın temsilcileriyle paylaşıldı. Grup yada bireysel olarak seyahat eden herkesin aradığı otel, restoran, turist bilgi merkezleri, yöresel yemek tarifleri, festivaller ve alternatif turizm rotaları gibi pek çok bilgiye ulaşabileceği websitesi www.transgurme.eu resmen hizmete sunulmuş oldu. Temmuz ayı sonu itibariyle mobil uygulama halinde kullanıma sunulacak olan web sitesine basın temsilcileri tarafından olumlu görüşler dile getirildi.

Transgurmetur Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen 2 günlük etkinlik programı proje ortaklarının değerlendirme ve çalışma toplantısı ile sona erdi.