ETSO, Büyükelçiler İle Edirne İş Dünyası Temsilcilerini Bir Araya Getirdi

04 May. 2017 10:16
Etso, Büyükelçiler İle Edirne İş Dünyası Temsilcilerini Bir Araya Getirdi

Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş, Dışişleri Bakanlığı Orta Avrupa ve Balkanlar ile İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Babür Hızlan ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük ile birlikte Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Zıpkınkurt,ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Edirne ekonomisi hakkında bilgi sundu.Turizmin önemine değindi.Euro ve Dolar kurunun yükselmesi ile Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen turistler İlimizde daha çok alışveriş yaparak Edirne ekonomisine ciddi bir döviz girdisi sağlıyor" dedi.

Gerçekleşen ziyaretin akşamında Edirne Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde,Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş, Dışişleri Bakanlığı Orta Avrupa ve Balkanlar ile İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Babür Hızlan ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük'ün oluşturduğu heyet ile Edirne İl ve İlçelerinden katılım sağlayan işadamları bir araya getirilerek ülkeler arasında gerçekleştirilecek ticari faaliyetler görüşüldü.

Romanya genelinde toplamda 15.000 Türk şirketi olduğunu açıklayan Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş "Romanya'nın Avrupa Birliği üyesi olması ve AB Üyesi olmasına rağmen henüz zengin bir ülke olmaması büyük avantaj. İşgücü ve enerji ücretleri konusunda da avantajları var bu yüzden kar marjları yüksek.Dünyada internetin en güçlü olduğu ülkelerden biri olan Romanya bilişim konusunda iddialı. Bu etkenlerden dolayı kendinden gelişen bir işdünyası oluşuyor" dedi.

Geçen yıl turist sayısında dünya genelinde azalma yaşanmasına rağmen en az azalma yaşanan ülkelerden birinin Romanya olduğunu belirten Ertaş, 10 büyük Türk Şirketinin Romanya'da ticari faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini, sadece tekstil sektöründe işgücü hizmetinin düşük olması sebebi ile asgari ücretle çalışan personel bulunamadığından dolayı sıkıntı yaşandığını belirtti.

Ülkeler arasında siyasi sorun olmadığı için işadamlarının da sıkıntı yaşamadıklarını belirten Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ise yatırım yapmak isteyen işadamlarının ikili iş görüşmelerinde destek olabileceklerini belirterek, ülkede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Ticareti, yatırımları ve turizmi arttırmak adına düzenlenen toplantı soru cevaplar ile son buldu.