Edirne ve Haskova işadamları ETSO'da buluştu

18 Eyl. 2015 13:04
Edirne Ve Haskova İşadamları Etso'da Buluştu

Edirne ve Haskova Valiliklerinin işbirliğiyle, Edirne ve Haskova Ticaret ve Sanayi Odaları'nın katkılarıyla 'Edirne Haskova İş Formu' Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlendi.

Edirne ve Bulgaristan'ın Haskova şehri arasındaki ticari ilişkilerin daha ileriye taşınması adına gerçekleştirilen toplantıya; Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Haskova Valisi Dobri Belivanov, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük,Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkaı Mehmet Eren, Haskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yancho Yanev,Edirneli ve Haskovalı işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt,Edirne ve Haskova Ticaret Odaları'nın geçmişten bu güne ortak bir hedef doğrultusunda işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyerek: “Hedefimiz, bölgelerimiz iş adamlarının önünü açmak, gerekli ticari işbirliği ortamını sağlamak ve kurulan karlı ortaklıklar ve alışverişler doğrultusunda bölgelerimiz ekonomilerine ivme kazandırmaktır” dedi.

Her iki Oda arasında başarıyla yürütülen işbirliği projeleri var

Her iki odasında başarı ile yürütülen projeler olduğunu da söyleyen Zıpkınkurt: “Başarı ile yürüttüğümüz sayısız Avrupa Birliği projeleri ile her platformda gerçekleştirdiğimiz ortak girişimler ve aktivitelerle, biz her iki Oda olarak sınırları aşmayı başarabildik” diye konuştu.

Vize sorununa da değinen Zıpkınkurt, vize sorunu yüzünden işadamlarımızın önünü açmak için girişimlerde bulunduklarını da dile getirerek, “Bu vize uygulamasında işadamlarımızın birtakım insiyatiflere sahip olması gerektiğini hep dile getirdik ve geçtiğimiz yıl çok değerli meslektaşım Haskovo Oda Başkanı Yanev’in de destekleriyle bu anlamda önemli bir aşama kaydettik” dedi.

İş ortaklıklarını her zaman destek olacağız

Haskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yancho Yanev de yaptığı konuşmada iki ticaret odası arasında 19 Ekim 1992 tarihide ilk iş anlaşması imzaladıklarını ve birlikte bir çok proje gerçekleştirildiğini belirterek: “1992 yılından bu güne dek Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile bir çok başarılı sınır ötesi işbirliğine imza attık. İkili ilişkiler anlamında çok yol katettiğimize inanıyorum” dedi.

Vize konusunda iş adamlarının daha kolay işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Yanev, iki ülke arasında kurulacak olan iş ortaklıklarına Oda olarak her zaman destek olacaklarını söyledi.

İnsan temelinin ekonomi oluşturuyor

Haskova ve Edirne'nin coğrafyaları gereği birbirinden ayrılması mümkün olmadığını söyleyerek: “Türkler, Bulgarlar ve Yunanlıların kaderleri bugüne kadar bir olmuştur. Biz birbirimizle iyi geçinmek ve ticaret yapmak zorundayız. İnsan temelinin bilincini ekonomi oluşturuyor. Bizim de işimiz Edirne'ye ticaret yapmak için gelenlerin önünü açmaktır” dedi.

Burada bulunmamız sevinç kaynağı

Haskova Valisi Dobri Belinvanov da Edirne Haskova İş Formunun iki ülke işbirliğine katkı sağlayacağına inandıklarını söyleyerek:“Burada bulunmamız sevinç kaynağı” dedi ve Haskova ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Bugün bu ilk adım

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin her iki ülke işadamlarının işbirliği yapmasının önemine değinerek, iki komşu ülkenin iki komşu şehrinin birbiri ile çok daha etkin birliktelikler yaşayabileceğini söyledi. Vali Şahin, iki ilin ticaret odalarının ikili görüşmelerinin ülkelerin menfaatlerine olacağını belirterek:” Bugün burada ilk adım atılıyor. Bu yakınlaşmaların her anlamda olmasını diliyorum. Bu yakınlaşmaların ticari anlamda olduğu gibi siyasi anlamda da yakınlık getirecektir” diye konuştu.

Konuşmalarında ardından Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Işık Ocaklı Edirne İli ekonomik yapısı ile ilgili bir tanıtım sunumu gerçekleştirdi.

Daha sonra her iki şehrin işadamları karşılıklı ticaret yatırım ve işbirliği konularında somut adımlar atmak için kendi sektörlerinde olan işadamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.