Edirne turizmi çeşitlendirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

20 May. 2015 10:43
Edirne Turizmi Çeşitlendirme Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

Bir asra yakın Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Edirne saray mutfağı zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Aynı zamanda doğa cenneti, tarih zengini kültür başkenti olan Edirne turizmini çeşitlendirmek, pazarlamak ve turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Edirne Ticaret ve Sanayi Odası çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Yapılan çalışmalar doğrultusunda Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne Ticaret Borsası, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Edirne Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliğiyle;Mutfak sanatları, şarap ve yüksek kaliteli yemekle ilgilenen amatör ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan, dünyanın en eski ve en saygın Uluslararası Gastronomi Birliği, “Chaine Des Rotisseurs” Amerika temsilciliğinden 65 kişilik bir heyet Edirne'yi ziyaret etti.

Uluslararası Gastronomi Birliği, “Chaine Des Rotisseurs” (Şan dö Rötisör) Amerika temsilciliğinden gelen 65 kişilik gurme heyetine Edirne Mutfağı Saray Yemekleri lezzetleri sunuldu.

Heyetin Edirne'deki ilk durağı Edirne Ticaret ve Sanayi Odası oldu. ETSO'da gerçekleştirilen toplantıda Edirne'nin tarihi, turistik ve kültürel dokusu heyete tanıtım film eşliğinde anlatıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne'de gurme turizmini oluşturmak, Edirne'yi gurme kenti yapmak ve saray mutfağını öne çıkarmak istediklerini söyledi. Zıpkınkurt, Edirne'de tarih ve kültürün yanında yemek kültürününde olduğunu anlatabilmek ve Edirne'nin kendine özgü damak lezzetlerini ulusal çapta tanıtımını sağlamak için organizasyonlar düzenlediklerini ifade etti.

Toplantının ardından heyete bir restaurant da ciğer ve köfte ikramı yapıldı. Öğle yemeğinin ardından heyet Edirne'nin kültürel mirasının yapıtaşları olan, Edirne Sinagogu ve Selimiye Camii'ni ziyaret ederek ilimizin tarihi dokusunu yakından tanıma fırsatını buldular. Saraçlar Caddesi'nde yürüyüş yapan heyet, caddede yer alan peynir ve badem ezmecileri de tek tek gezerek Edirne'nin meşhur lezzetlerinin tadımlarını yerlerinde gerçekleştirdiler. Ayrıca şarap tadımı konusunda da uzman kişilerden oluşan grup, Edirne'de üretimlerini sürdüren bir şarap firmasının şaraphanesini de ziyaret ederek bölgemize özgü üzümlerden yapılan şarapların da tadına bakarak beğenilerini dile getirdiler.

Akşam programında da heyete Edirne'nin Gastronomi turizmi adına son derece önem arz eden bir tadım etkinliği düzenlendi. Yemek Araştırmacısı Müşerref Gizerler'in katkılarıyla oluşturulan Osmanlı Saray Mutfağı'ndan birçok lezzetin titizlikle sunulduğu akşam yemeğinde misafirler Edirne'de bulunmaktan büyük keyif aldıklarını, Edirne mutfağı saray yemeklerine hayran kaldıklarını ve kendileri için unutulamaz bir deneyim olduğunu dile getirerek Edirne'ye tekrar geleceklerini söylediler.