Edirne Ekonomi Zirvesi ETSO toplantı salonunda yapıldı

21 Mart 2016 13:47
Edirne Ekonomi Zirvesi Etso Toplantı Salonunda Yapıldı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ve kentteki yatırım fırsatlarının anlatıldığı 'Edirne Ekonomi Zirvesi'nde' Edirne'nin ekonomisi değerlendirildi, sorunlar tartışıldı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ve kentteki yatırım fırsatlarının anlatıldığı toplantı, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) tarafından organize edilerek, Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde ‘Edirne Ekonomi Zirvesi’ olarak gerçekleştirildi.Zirveye, eski Maliye ve Tarım, Orman, Köyişleri Bakanlarından Lütfullah Kayalar'ın yanı sıra, iş adamları, sanayiciler, yatırımcılar ve ekonomi muhabirleri katıldı.

Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç yaptığı açılış konuşmasında kentlerin kalkınması için ekonominin önemli bir faktör olduğunu belirterek, ‘Edirne Ekonomi Zirvesi’ sonrası ortaya çıkacak yol haritasında kamu kurum kuruluşları olarak Edirne’nin geleceğini inşa etmek ve kalkınmasını sağlamak adına her türlü desteği şimdiden taahhüt ettiğini söyledi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan da bir kentin kalkınmasının, gelişmesinin, geleceğe taşınmasının en önemli unsurunun ekonomi olduğunu söyledi. O yüzden YAPDER ile uzun süreden beri yaptıkları görüşmelerde Edirne’de bir ekonomi zirvesi düzenlemek istediklerini anlatan Gürkan, kentin tarihsel önemine vurgu yaptı.Edirne’nin Osmanlı’nın üç başkentinden birisi olduğunu ifade eden Gürkan şunları söyledi: “Edirne tarımsal üretimi ile bir eğitim kenti olması ve buna bağlı olarak turizmi ile gittikçe gelişmekte olan bir şehir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ile Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin istihdama yönelik iş protokolü imzaladı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde düzenlenen Edirne Ekonomi Zirvesi’nde, konuşmacı olarak kentin ekonomisine yön veren kuruluşları ; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve EDOSOB Başkanı Emin İnağ, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Şahin Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin yer aldı.

ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt yaptığı konuşmada Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın çalışmaları hakkında bilgi vererek, İl deki sivil toplum örgütleriyle ve kurumlarla birlikteliği sağlayarak el birliği ile Edirne'yi daha ileriye taşımak için çalışmalar projeler ürettiklerini belirtti.

Zıpkınkurt, Edirne ekonomisinin dinamikleri, yatırım olanakları, kentin güçlü ve zayıf yönlerini slayt eşliğinde katılımcılara aktardı.

Edirne'nin ilçe bazlı teşvik bölgesinde yer alması konusuna değinen Zıpkınkurt, bir İl’in tamamının aynı teşvik bölgesinde yer almasının haksız sonuçlar doğurduğunu İlçe bazlı teşvik sistemine geçilmesi konusunun yeniden planlanmasının altını çizerek; “ Yüksek maliyetle üretim yapmayı tercih etmeyen yatırımcılar Edirne İli’ni tercih etmemektedir. TR 21 Bölgesi kapsamında değerlendirilen İl, gelişmişlik seviyesi yüksek ve sanayi üretimi olan bir kent gibi muamele görmektedir. TR21 kapsamında Tekirdağ ve çevresindeki sanayi üretimi, İlin değerlerini de direk yukarıya taşımaktadır. Edirne İli’nin bu kapsam dışında değerlendirilmesi ya da hiç değilse Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğu Süloğlu ilçesinin teşviklerden faydalandırılması, İldeki sanayi gelişiminin önünü açacak, sanayicinin aradığı yatırım ortamının oluşturulmasında büyük katkıda bulunacaktır” dedi.

Edirne Türkiye’nin göç veren ilk 10 ili arasında yer aldığının altını çizen Zıpkınkurt, Edirne'nin kalkınmada öncelikli bölge kapsamına alınmayan tek şehir olduğunu belirtti ve “Kalkınmada Öncelikli Bölge Kapsamına alınmamız demek, sanayi yatırımı demek, turizm yatırımı demek, istihdamın sağlanması, iş gücünün tekrar geri dönmesi demek” diye konuştu. Kentin kaderini turizm ve tarım sektörlerinin belirleyeceğini ifade eden Zıpkınkurt, Edirne'nin turizmde, tarımda, sanayide destek beklediğini söyledi.