Avrupa Birliği Uzmanı Dr. Can Baydarol Edirne'de ihracatçılarla buluştu

30 Eyl. 2016 11:04
Avrupa Birliği Uzmanı Dr. Can Baydarol Edirne'de İhracatçılarla Buluştu

AB Uzmanı Can Baydarol ve Edirne'deki ihracatçı firmalar biraraya gelerek Güncellenen Gümrük Birliği ve Türk Ekonomisine olan etkilerini konuştular.

Edirne AB Bilgi Merkezi’nin düzenlediği “Güncellenen Gümrük Birliği” konulu toplantıda Avrupa Birliği Uzmanı Dr. Can Baydarol, Edirneli ihracatçılar ile bir araya geldi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen etkinliğe Edirneli ihracatçıların yanı sıra Edirne AB Bilgi Merkezi Koordinatörleri Elif Yardımcı ve Nagihan Kıyunat da katıldılar.

Dr. Can Baydarol, Güncellenen gümrük birliği ve bunun Türkiye AB ekonomik entegrasyonuna yansımalarından bahsederek; “Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler biraz kritik seviyede. O kadar iyi bir dönemden geçmiyoruz. Bir taraftan da 2005’te müzakerelere başladığımız zaman Türk halkının AB’ye desteği yüzde 70’lerin üzerindeydi, 75 civarındaydı. Bugün baktığınız zaman ise bu neredeyse yüzde 25’lere gerilemiş. Bu da Türkiye ve AB arasında hiç de hoşa gitmeyecek seviyede ilişkilerin terse sardığını gösteriyor. Ama öteki taraftan baktığımızda başka bir gerçek var. Bugün Türkiye ekonomisi olarak yaklaşık 17 binden fazla yabancı işletmemiz var. Bunların yüzde 70’i de AB menşeilidir. Türkiye’nin kamuoyunu şu anda siyasi konular meşgul ediyor. Aynı zamanda da gümrük birliği ilişkimiz var. Bunun daha da derinleştirilmesi ile ilgili bir müzakere süreci, eğer tahminler doğrultusunda hareket edebilirsek, bu yılın sonuna doğru başlayacak. Bu da çok daha ciddi bir ekonomik entegrasyonu bize getirecek. Dolayısıyla buradaki bütün üreticinin, ihracatçının, ticaretle uğraşan herkesin aslında bu yeni gelişmeleri anlaması ve ona göre hazırlık yapması gerekiyor. Bugünkü toplantının amacı da budur. Buradaki insanların beklentilerini anlamak, aynı zamanda da dünya gerçekleri ile o beklentiler arasında bağ kurabilecek miyiz kısmını araştıracağız.” dedi.

Edirne hakkında da düşüncelerini paylaşan Baydarol, sınır kenti Edirne’nin bugün hak ettiği değere alamadığını söyledi. kentin en büyük şanssızlığının sınır kenti olmasından kaynaklandığını ifade eden Baydarol, yıllardır yatırımlardan ihmal edildiğini, daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantı ihracatçılar tarafından Dr. Can Baydarol'a yöneltilen soru-cevaplarla sona erdi.