40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi alınmasına ilişkin tarih 25/5/2016 olarak belirlenmiştir

11 Ocak 2016 09:35
40 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi Alınmasına İlişkin Tarih 25/5/2016 Olarak Belirlenmiştir

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi. 6331 sayılı yasanın ilgili maddelerine göre bu belgelerin alınmasına ilişkin en son tarih 25/5/2016 olarak belirlenmiştir.

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikelki mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyen mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir. İlk etapta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/1 sayılı Tebliğ'in ekinde yer alan 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiş olup, yakın zamanda diğer tehlikeli mesleklerde de zorunluluk getirilmesi öngörülmektedir.

Tebliğe göre Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından MYK Belgesi zorunluluğu getirilen meslekler listesi :“Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı,doğalgaz,Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı.”

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından şu an itibarıyle 42 akredite edilmiş kuruluş tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir. MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar bu belgenin verilmesi ile ilgili gerekli anlaşmaların yapılabilmesi için bu belgeye ihtiyaç duyacak her bir meslekteki çalışan sayısının belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Belge alacak kişilerin belirlenmesini müteakip ilimizde bu alanlarda eğitim veren okullarımızın fiziki koşullarına bağlı olarak ilgili akredite edilmiş şirketler ile sınav merkezi olunması yönünde gerekli sözleşmeler imzalandıktan sonra belge verilmesi aşamasına geçilecektir. Yapılacak sınavlarda MYB almak için başarılı olanların belge masrafı ve sınav ücreti 31/12/2017'ye kadar fondan karşılanacaktır.

Bu bağlamda ; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı üyelerimizin tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte çalışanlarının sayılarının ve belge taleplerinin yazılı olarak Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'na iletmesi gerekmektedir ve gelecek bilgi ve talepler doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve akredite edilmiş bulunan şirketler ile bağlantıya geçilerek sınav merkezi ve belgelendirme işlerine başlanacaktır.

Ayrıca bu konu ile ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde çalışanların veya çalışmak isteyenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal yeterliliklere ve ulusal/uluslararası standartlara uygunluğunun ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. Kurulmuştur. Belgelendirme, başvuru şartları ve belgelendirme ücretleri ile ilgili detaylı bilgi www.meybem.com.tr adresinden edinilebilir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından çıkarılan tebliğe aykırı davranan işverenlere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her bir çalışan için idari para cazası verilecek olup, tebliğe ilişkin yükümlülükleri üyelerimiz bir an önce yerine getirmeleri gerektiğinden dolayı sizlere bu konuda destek olunabilmesi için ilgili meslek dallarındaki kişi sayısının ve talebinizin Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'na iletilmesi gerekmektedir.