BASİTLEŞTİRİLMİŞ GÜMRÜK HATTI İŞLEM TERMİNALLERİ

14 Ocak 2015 22:20

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza gelen 27.08.2014 tarih ve 0411/16372 sayılı yazıda; Moskova Vnukovo Havalimanı'nda uygulanmakta olan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) sisteminin;Karadeniz'deki Tuapse Limanı,Rusya Federasyonu-Ukrayna sınırında yer alan Treyebortneye kara sınır kapısı ve gerekli  hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Rusya Federasyonu-Gürcistan sınırında yer alan Yukarı Lars kara sınır kapısını da içerecek şekilde genişletilmesi üzerinde mutabık kalınmasının ardından, Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi'nin 19.08.2014 tarihinde yazılı olarak yaptığı bildirimde ,Novorossisk Limanı'nın da Rusya Federasyonu'na gerçekleştirilecek ihracatlarda  BGH kapsamında işlem terminali olarak kullanılabileceği bildirilmiştir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın konuya ilişkin yazısına atıfla TOBB'nden gelen yazıda ; Rus tarafının önerisi üzerine, Bryansk Gümrüğü'ne bağlı Noviye Yourkovichi ve Smolensk Gümrüğü'ne bağlı Stabinski Sınır Kapıları'nın da BGH kapsamında işlem terminali olarak kullanılması kararının alındığı bildirilmektedir.